Omslaget till kommande bok.Uppdateringar kommer så ha koll på denna sida

Omslaget till kommande bok.Uppdateringar kommer så ha koll på denna sida

Recensioner från olika tidningar och sidor

Helena och Wilma! Vilket team! En människa och en hund. Tillsammans kan de spåra upp flertalet svampar i de sörmländska skogarna. Ja, säkert i vilken skog som helst, men det är i skogarna runt Malmköping de mest håller till. Har du en hund som du vill ska bli duktig på att hitta svamp kan du gå kurs för Helena och Wilma. Lilla fina förlaget Exempla ger ut ”Lär hunden söka svamp – mer än bara kantareller!” som Helena Andersson skrivit om hur man lär sin hund hitta svamp. En nätt liten bok, nästan som ett häfte, som man kan lägga ner i svampkorgen när man beger sig ut. Den är illustrerad med fina bilder av svampar och hundar. Mest är det Wilma, men även andra hundkompisar finns med. Boken har ett lätt tilltal och författaren beskriver hur man steg för steg väcker intresset för svamp hos hunden, inte bara kantareller, utan artbestämningen kan växa till sig ordentligt. Genom positiv förstärkning ökar samarbetet mellan människa och hund till oanade höjder. Helena Andersson med förläggaren Motzi Eklöf på releasefesten för boken. Helena Andersson är självlärd. Det började för flera år sen med Sigge, en blandras (bordercollie och groenendael), som flyttade hem till henne som tvååring. Helena som hela livet plockat svamp bestämde sig för att testa om Sigge skulle vilja kunna lära sig det också. Och det ville han med besked. Han lärde sig 60 olika arter och blev Sigge Svamphund med hela svenska folket genom tidningsartiklar och teveinslag. Men ett hundliv tar en dag slut. Mitt i sorgen dök två-åriga bordercollien Wilma upp som behövde ett nytt hem. Och Wilma visade samma glädje som Sigge att vandra i skogarna och hitta svamp med matte. Boken är lättläst och förmedlar glädje, kärlek och humor i samspelet mellan hund och ägare. De läsare som inte har skaffat sig hund ännu kan säkert bli sugna på en fyrbent livskamrat. Boken tar även upp hur man tar hand om svampskörden och hur man bör bete sig i skogen. Författaren är hemmahörande i Malmköping och säkert den som känner till de flesta hundar som patrullerar den lilla köpingen. Hon driver även en blogg där hon ur hundperspektiv skriver om Wilma och hennes liv. På hemsidan www.svamphundar.se man kan anmäla sig till kurser om man inte nöjer sig med den nyutkomna boken. Sen är det bara att ge sig ut!

Karin Flygare

Tidningen Trakten.nu

Recension från BTJ

I dag 20220729 kom recensionen från BTJ.Så nöjd och glad, näst högsta betyg Recension Hundens luktsinne är fantastiskt. Hundar kan spåra upp försvunna personer, hitta narkotika, lik (även i vatten), mögel och en massa annat människorna vill veta var det finns. Dessutom kan de lära sig att upptäcka cancer och, nu senast, covid-19 hos människor. Men det är inte bara specialiserade sökhundar som kan hjälpa människan. Även de flesta familjehundar ställer gärna sin fantastiska näsa till husses och mattes tjänst. Om bara husse och matte förklarar vad de vill att hunden ska leta efter och gör letandet tillräckligt roligt. Ett exempel på en sådan aktivitet är svampsök. Mest kända är kanske tryffelhundarna, men på många ställen i Sverige ordnas kurser för kantarellhundar. Helena Andersson har lett många kurser i svampletning med hund och berättar här om hur man lär sin hund att hitta inte bara kantareller utan även andra matsvampar. Hon presenterar också ett antal goda svampar, väl värda att plocka. Lär hunden söka svamp är lättillgänglig och tydlig att följa, samt illustrerad av bra färgfoton. Kanske bör man ha viss erfarenhet av hundträning för att riktigt tillgodogöra sig den. Och så måste man ju själv kunna de svampar man ska lära hunden! Helhetsbetyg: 4.

Mail från en nöjd bokköpare

Fick boken i brevlådan några dagar efter att du skickat. Var på väg till stan, satt på ett fik och började läsa, kunde inte sluta, så härligt skriven, tycker jag Det härligt ovanliga i din bok tycker jag är ditt språk. Så indragande och lockande. så tydligt utan pekpinnar, så korrekt utan att vara högtravande, empatiskt och medmänskligt. Wow! Mischa

Från Paulaz blogg (paulaz.se)

"enkla handfast råd […] Jag rekommenderar varmt den här boken till dig som är hundägare och vill jobba med din hund." paulaz.se blogg, juli 2022

Recension i tidningen Svensk jakt

Det är förmodligen en aning svårare att lära en jakthund att fokusera på annat än vittring från vilt när den är i skogen, än hundar av sällskaps eller vallhundsras.

Om inte annat kan svampletandet vara en bra sysselsättning för en jakthund när den inte får eller kan vara lös för att jaga. Och svampletande är också ett slags jakt.

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Författaren Helena Anderssons första hund en vallhundsblandning lärde sig 60 olika arter, så sökande behöver abslout inte begränsas till bara kantarell.

Nu finns boken, går att beställa genom mej, nätbokhandlarna eller be din bokhandel eller bibliotek att ta in den

Nu finns boken, går att beställa genom mej, nätbokhandlarna eller be din bokhandel eller bibliotek att ta in den

Lär hunden söka svamp, mer än bara kantareller är lättläst och behändig. Förlag Exempla


Recension från Svensk mykologiskt tidskrift (medlemstidning för Sveriges mykologiska förening.

"Många minns kanske Helena Andersson och Sigge Svamphund från TV för några år sedan.

Nu har Helena sammanfattat sina erfarenheter från att söka svamp med hund i en behändig liten bok och det handlar inte bara om kantareller.

Helena förklara i sin bok att alla hundar kan lära sig att söka svamp, det handlar om ett intimt samarbete mellan hund och människa. " Du kommer att möta hinder, men ge inte upp, för helt plötsligt trillar den berömda poletten ner.

Boken ger tips om den grundläggande inlärningsmetodiken för hundars svampinläring och förklarar de olika stegen på ett enkelt och pedagogiskt sätt.

Förutom en pedagogisk och illustrerad handledning för hundens svampsök finns även en sammanställning med beskrivningar och foton av goda matsvampar..

Helenas bok är en enkel och pedagogisk handbok och ett absolut måste om man funderar på att lära sin hund att söka svamp, vare sig det handlar om matsvamp eller sällsyntare/rödlistade arter i inventeringssyfte.

Mikael Jeppsson "

Basse minature american shepherd poserar stolt med boken där han förekommer mycket

Basse minature american shepherd poserar stolt med boken där han förekommer mycket

Lär hunden söka svamp, mer än bara kantareller

Efter att ha levt med svamphundar sedan 2006 och haft mängder med kurser för blivande svamphundar sedan 2011 så hade jag så mycket erfarenhet att jag gav mej in på att skriva en bok.

Under hösten 2021 hade jag en god vän till hjälp med att ta alla foton jag inte klarade själv.

Sen skrev jag, skrev ännu mer, skrev om och så vidare.

Till slut var det ett bokmanus och det belv antaget av förlag.

I boken möter ni min Wilma Svamphund Border collie, min daghund Basse Miniature American shepherd och Dvärgschanuzrarna Moha och Troy.

Steg för steg går boken igenom hur man lär hunden att söka svamp, från noll till mer eller mindre fullärd.

Vad som kan gå fel, vad man gör då. Lite svampkunskap för människor. Tio bra svampar att lära hunden och ett avsnitt om tryffelsök med hund.

Vill du köpa boken signerad så kontakta mej.Går du kursen i svampsök med hund så ingår boken i kursavgiften.
Senaste kommentaren

03.12 | 18:55

Hej!
Går det att föranmäla till svampkurs med hund hösten 2018 redan nu?
Vi bor i Jämtland och undrar om det finns nåt boende för mig och hunden Doris då vi inte kan åka inrökande i närheten av kurs

26.11 | 00:28

En sådan fin hemsida du gjort! Bokmarkerar givetvis. Puss på nosen till hund och katter!

22.11 | 14:35

22.11 | 13:38

Älskade Sigge <3

Dela den här sidan